Η φοίτηση στο Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής περιλαμβάνουν κατ’ επιλογήν τρίμηνη πρακτική άσκηση στο 9ο εξάμηνο σπουδών. Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται από τους φοιτητές μετά το τέλος της προβλεπόμενης διδασκαλίας στα 8 τυπικά εξάμηνα σπουδών, σε αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Η πρακτική άσκηση είναι ελεγχόμενη από τον επιβλέποντα καθηγητή. Οι φοιτητές του Τμήματος μπορούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική άσκηση σε θεσμοθετημένες θέσεις πρακτικής άσκησης στο δημόσιο τομέα, αλλά και σε θέσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων και βιομηχανικών μονάδων. Εφόσον ο φοιτητής δεν επιλέξει θεσμοθετημένη θέση δύναται να προτείνει άλλη θέση στον ιδιωτικό τομέα, η οποία όμως θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από το Τμήμα πριν την έναρξη της πρακτικής άσκησης.
Το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής βρίσκεται σε συνεχή επαφή με ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου τομέα όπου, με βάση σχετικές συμφωνίες, οι φοιτητές μπορούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση.
Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα για εκπόνηση της πρακτικής άσκησης σε εταιρείες της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, μέσω του προγράμματος Erasmus+ Era Places, ενώ επιπλέον για θέσεις στην Ελλάδα εγκρίνονται και μέσω ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ 7543/2024 (ΦΕΚ Β 5473/02.10.2024):
«Για τις περιπτώσεις Πρακτικής Άσκησης φοιτητών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των οποίων η εβδομαδιαία διάρκεια είναι μεγαλύτερη από είκοσι (20) ώρες, λογίζεται ως πλήρους διάρκειας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 7 του άρθρου 69 του ν. 4957/2022, και το ύψος της μηνιαίας αποζημίωσης των ασκούμενων φοιτητών ανέρχεται στα τριακόσια πενήντα ευρώ (350,00 €), συμπεριλαμβανομένων των εισφορών της παρ. 6 του άρθρου 69 του ν. 4957/2022.»
Σύμφωνα με τη συμπληρωματική εγκύκλιο 779/14.11.2024 του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ:
«Δυνάμει του υπ’ αριθμ. (2) σχετικού, ορίστηκε ότι η αποζημίωση των φοιτητών που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση πλήρους διάρκειας ανέρχεται στο ποσό των 350,00€ συμπεριλαμβανομένων των εισφορών της παρ. 6 του άρθρου 69 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141). Εν όψει αυτών διευκρινίζεται ότι το ανωτέρω ποσό αφορά τους φορείς υποδοχείς του δημοσίου τομέα. Για τους φορείς υποδοχής που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα, το ποσό αυτό συνιστά το κατώτατο όριο αποζημίωσης των φοιτητών για την διενεργούμενη πρακτική άσκηση, επομένως φορείς υποδοχής του ιδιωτικού τομέα νομίμως δύνανται να χορηγούν μεγαλύτερα ποσά αποζημίωσης.»
Η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος αποτελείται απο τα εξής μέλη ΔΕΠ: