Μίνως Ματσούκας

qode interactive strata
Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.)

Επίκουρος καθηγητής

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

mmatsoukas@uniwa.gr

Είναι Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από τον Μάρτιο του 2022. Γεννήθηκε το 1981 και αποφοίτησε το 2004 από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (2006) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή (2012) στην Ιατρική Χημεία, διατμηματικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2012 έως και το 2015 διετέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο Υπολογιστικής Ιατρικής, του τμήματος Ιατρικής, στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης. Το 2015 έως και το 2021 συνέχισε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο Εργαστήριο Μοριακού Σχεδιασμού και Βιομοριακού NMR, του τμήματος Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 2021 επέστρεψε στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης για μία χρονιά μεταδιδακτορικής έρευνας. Παράλληλα με την ερευνητική του δραστηριότητα, διετέλεσε διαχειριστής έργων, επιστημονικός συνεργάτης, σύμβουλος και συνιδρυτής σε spinoff και start-up εταιρίες φαρμακευτικής έρευνας.

Έχει βραβευτεί για την έρευνά του με τρεις (3) υποτροφίες μεταδιδακτορικής έρευνας από το ΙΚΥ, σε τρία (3) συνέδρια για καλύτερη ομιλία ή ανακοίνωση και έχει λάβει τη σφραγίδα αριστείας για ερευνητική πρόταση από την Ευρωπαϊκή επιτροπή στα πλαίσια των Marie Skłodowska-Curie Actions. Επίσης έχει λάβει χρηματοδοτήσεις μικρής διαρκείας για την εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (HPC Europa) και στο National Cancer Institute, Amsterdam (EMBO).

Έχει συμμετάσχει σε ένα ερευνητικό έργο ως Επιστημονικός Υπεύθυνος και ένα ως Συντονιστής. Έχει εργαστεί σε περισσότερα από δέκα (10) ερευνητικά προγράμματα ως επιστημονικός συνεργάτης και κατέχει δύο (2) ευρωπαϊκές πατέντες που αφορούν την ανακάλυψη εν δυνάμει φαρμακευτικών ενώσεων για διάφορες παθήσεις. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ σε επίπεδο Master’s στα Πανεπιστήμια Πατρων, Δημοκρίτειο και Αυτόνομο Βαρκελώνης.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν:

  • Τις εικονικές σαρώσεις σε βάσεις δεδομένων χημειοπληροφορικής για την ταυτοποίηση φαρμακευτικών ενώσεων
  • Την κατανόηση της βιολογικής δράσης διαμεμβρανικών πρωτεϊνών μελετώντας τη δυναμικής τους χρησιμοποιώντας δεδομένα δομικής βιολογίας.

Έχει 57 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, h-index 17, και 9 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων.

Computational Drug Design IA Group