Χάρης Μεσαριτάκης

qode interactive strata
Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.)

Αναπληρωτής Καθηγητής (Εκλεγμένος)

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

cmesar@uniwa.gr

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χάρης Μεσαρίτακης απέκτησε το Δίπλωμα, το Μεταπτυχιακό και το Διδακτορικό του από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα). Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε τον πειραματικό χαρακτηρισμό και τη μαθηματική μοντελοποίηση παλμικών λέιζερ κβαντικών-τελειών για εφαρμογές στις τηλεπικοινωνίες και τη βιοϊατρική.

Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε περισσότερα από 15 ερευνητικά έργα FP6-FP7 και Horizon EU. Το 2013 βραβεύτηκε με μεταδιδακτορική υποτροφία IEF Marie-Curie της ΕΕ, που αφορούσε τον σχεδιασμό συστημάτων τηλεμετρίας υψηλής ακρίβειας με χρήση λέιζερ στα ερευνητικά εργαστήρια Thales III-V Labs (Γαλλία). Στη συνέχεια έλαβε δύο ανταγωνιστικές εθνικές ερευνητικές υποτροφίες: PROMITHEAS από το Ίδρυμα Ι. Λάτση και HFRI NEBULA, που το αντικείμενο τους εστιάζονταν στη διερεύνηση φωτονικών νευρομορφικών τεχνολογιών.

Σήμερα διατελεί τεχνικός διευθυντής των ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων NEoteRIC και PROMETHEUS, καθώς και συντονιστής του ερευνητικού έργου HFRI QUASAR, τα οποία αφορούν φωτονικά νευρομορφικά και κβαντικά υπολογιστικά συστήματα προσαρμοσμένα σε εφαρμογές πληροφορικής, βιοϊατρικής και ασφάλειας στο φυσικό επίπεδο.

Το 2019-2025, διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ από το 2025 υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στον σχεδιασμό/υλοποίηση φωτονικών νευρομορφικών συστημάτων για εφαρμογές υψηλού εύρους ζώνης και φωτονικών κρυπτογραφικών μονάδων φυσικού επιπέδου.

Είναι συγγραφέας περισσότερων από 110 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια Διαθέτει δύο διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ενώ είναι τακτικός αξιολογητής για περιοδικά των IEEE, OSA, AIP και Springer, ενώ είναι Αναπληρωτής Συντάκτης στο Optics Continuum της OPTICA.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε τους συνδέσμους.

https://www.linkedin.com/in/charis-mesaritakis-4186a841/

https://scholar.google.com/citations?user=XLVPb8MAAAAJ&hl=en