Σεμινάριο Υπερηχοανατομίας / *ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ*

Σεμινάριο Υπερηχοανατομίας / *ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ*

Το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών διοργανώνει σεμινάριο Υπερηχοανατομίας, διαρκείας 5 δίωρων διαλέξεων. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας MS Teams (σύνδεσμος).

Το σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και έχει σκοπό την εκπαίδευση στην αναγνώριση των ανατομικών δομών με τη χρήση υπερήχων.

Εισηγήτρια: Δρ. Ευγενία Γιαννακοπούλου, Χειρουργός Ιατρός, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Πληροφορίες και πρόγραμμα σεμιναρίου:

Το υπερηχογράφημα παρέχει τριδιάστατη απεικόνιση της Ανατομίας, δεν εκπέμπει ιονίζουσα ακτινοβολία και επιτρέπει στους φοιτητές την καλύτερη κατανόηση της θέσης των οργάνων στο σώμα αλλά και τις σχέσεις στο χώρο των ανατομικών δομών. Αποτελεί ένα συμπληρωματικό εργαλείο στη διδασκαλία της Ανατομίας. Το Σεμινάριο Yπερηχοανατομίας απευθύνεται στους φοιτητές του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών, των Τμημάτων Νοσηλευτικής, Μαιευτικής, Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας καθώς και στους φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής. Οι φοιτητές θα εκπαιδευθούν στην αναγνώριση των ανατομικών δομών με τη χρήση υπερήχων.

Λόγω μεγάλης προσέλευσης συμμετεχόντων, κάθε διάλεξη θα επαναλαμβάνεται και μια δεύτερη ημέρα).

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020, 17:00 – 19:00 (και Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 19:00 – 21:00)

Εισαγωγή στους Υπερήχους

Εισαγωγή στο μηχάνημα των υπερήχων, βασική ορολογία, τύποι μετασχηματιστών, βασικές τεχνικές σάρωσης, προσανατολισμός, επίπεδα απεικόνισης. Υπερηχογραφική απεικόνιση των υγρών, των μαλακών ιστών, του αέρα, των οστών, των αγγείων, και η διάκριση των αρτηριών από τις φλέβες. Στόχος αυτής της εισαγωγικής ενότητας είναι η εξοικείωση των φοιτητών με την απεικόνιση της Ανατομίας με τη χρήση των υπερήχων.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 17:00-19:00 (και Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 18:00 – 20:00)

Υπερηχογράφημα Τραχήλου

Μαθησιακοί Στόχοι: Αναγνώριση της καρωτίδας αρτηρίας, της σφαγίτιδας φλέβας, του θυρεοειδούς αδένα, κατανόηση της θέσης των παραθυρεοειδών αδένων, αναγνώριση των μυών του τραχήλου. Αναγνώριση της ηχοανατομικής διαφοράς ανάμεσα στην έσω σφαγίτιδα φλέβα και την καρωτίδα αρτηρία

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 17:00-19:00 (και Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 18:00 – 20:00)

Υπερηχογράφημα καρδιάς

Μαθησιακοί Στόχοι: Αναγνώριση των καρδιακών κοιλοτήτων και των βαλβίδων

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 17.00-19.00 (και Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 18:00 – 20:00)

Υπερηχογράφημα Μυοσκελετικού Συστήματος

Μαθησιακοί Στόχοι: Αναγνώριση Μυών, αρθρώσεων, τενόντων, συνδέσμων

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 17.00-19.00 (και Κυριακή 10 Ιανουαρίου 18:00 – 20:00)

Υπερηχογράφημα Κοιλίας

Μαθησιακοί Στόχοι: Αναγνώριση του ήπατος, χοληδόχου κύστεως, παγκρέατος, νεφρών, διαφράγματος, χώρου Morrison, σπληνός,   αορτής,  κάτω κοίλης φλέβας.