14 Ιουνίου— Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

14 Ιουνίου— Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Από Αμπουλάτζε Μαριάμι και Γκουρνέλου Ελπίδα, 14/6/2023

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), όρισε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου με πρόθεση την ενθάρρυνση, προσέλκυση και ευαισθητοποίηση νέων δωρητών. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. «η αιμοδοσία είναι η διαδικασία χορήγησης αίματος για μετάγγιση σε άλλο άτομο με θεραπευτικό σκοπό (πχ. σε διαχείριση αιμορραγίας, μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, τοκετό κλπ.)» .

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016 σε νέους δωρητές στην Ολλανδία, μελέτησαν τον αντίκτυπο της παγκόσμιας ημέρας εθελοντή αιμοδότη μέσω των στοιχείων της Google και των προβολών της σελίδας στο διαδίκτυο. Η ευαισθητοποίηση που επιτεύχθηκε μέσω των ιστοτόπων είχε ως συνέπεια την ραγδαία αύξηση των εθελοντών αιμοδοτών τον Ιούνιο του 2016. Συγκεκριμένα, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με την ολλανδική δράση η σημασία της αιμοδοσίας έγινε γνωστή προσελκύοντας νέους δωρητές.

Γιατί να δώσω αίμα;

Με μια μόνο αιμοδοσία βοηθάς να σωθούν έως και 3 ζωές!

Λαμβάνεις ένα δωρεάν checkup. Κάθε αιμοδότης εξετάζεται κλινικά και εργαστηριακά με μέτρηση της αρτηριακής του πίεσης, των σφίξεων, της θερμοκρασίας και των επιπέδων αιμοσφαιρίνης, αιματοκρίτη και σιδήρου. Επίσης, προσδιορίζεται η ομάδα αίματος του και το αίμα του ελέγχεται για HIV 1, 2, σύφιλη, ηπατίτιδα Β και C καθώς και για τον ιό HTLV.

Έχεις ηθικά οφέλη. Βοηθάς την κοινωνία και συμβάλεις στη διασφάλιση επάρκειας αίματος για όποιον το χρειαστεί.

Όλη η διαδικασία διαρκεί μόλις 30 λεπτά!

 

Ποιος μπορεί να γίνει αιμοδότης;

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν αίμα, εφόσον πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Ηλικία μεταξύ 18-65 ετών
  • Βάρος σώματος άνω των 50kg
  • Φυσιολογικά επίπεδα αιμοσφαιρίνης
  • Είναι υγιείς, δηλαδή δεν λαμβάνουν φάρμακα, δεν νοσούν από κάποια ασθένεια, γρίπη ή κρυολόγημα τουλάχιστον τις τελευταίες 3 μέρες πριν την αιμοδοσία, δεν είχαν προσβληθεί από κάποια βαριά νόσο τον τελευταίο χρόνο και δεν έχουν υποβληθεί σε βαριά χειρουργική επέμβαση τους τελευταίους 6 μήνες.
  • Έχουν ασφαλή τρόπο ζωής, δηλαδή τους τελευταίους 6 μήνες δεν έχουν κάνει χρήση ουσιών, τατουάζ ή piercing και χρησιμοποιούν τις απαραίτητες προφυλάξεις κατά την ερωτική επαφή και δεν έχουν ταξιδέψει σε χώρα όπου ενδημεί η ελονοσία το τελευταίο έτος ή δεν έχουν προσβληθεί από ελονοσία τα τελευταία 3 έτη.
  • Γυναίκες, οι οποίες δεν εγκυμονούν ή δεν θηλάζουν και έχει περάσει διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών από τον τοκετό.

 

Για την αιμοδοσία…

  • Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε περίπου 200.000 τακτικούς εθελοντές αιμοδότες, που να προσφέρουν προγραμματισμένα αίμα 2-3 φορές το χρόνο.
  • Το αίμα συντηρείται μόνο για 35-42 ημέρες γι’ αυτό πρέπει να αιμοδοτούμε τακτικά.
  • O αιμοδότης προσφέρει κάθε φορά 450ml αίματος. Η αναπλήρωση του όγκου αυτού, αρχίζει αμέσως από τον οργανισμό και ολοκληρώνεται σε 72 ώρες.
  • Την ημέρα της αιμοδοσίας καλό είναι να είσαι ξεκούραστος, να λαμβάνεις άφθονα υγρά και να αποφύγεις το αλκοόλ και την έντονη μυϊκή άσκηση και να φοράς άνετα ρούχα.
  • Οι άνδρες μπορούν να δίνουν αίμα κάθε 3 μήνες, ενώ οι γυναίκες κάθε 4.

Μερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι αν θέλεις κι

εσύ να γίνεις αιμοδότης:

https://blooddonorregistry.gr/

https://ekea.gr/

 

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

  1. Kranenburg, F. J., Kreuger, A. L., Arbous, M. S., Laeijendecker, D., & van Kraaij, M. G. (2017). The effect of World Blood Donor Day on digital information seeking and donor recruitment. Transfusion57(10), 2458-2462.
  2. World Health Organization. Blood safety and availability. Available on: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/blood-safety-and-availability; 2016.2
  3. About: an opportunity to celebrate and thank those who give [Internet]. Geneva: World Health Organization; 2017 [cited 2017 Jan 17]. Available from: http://www.who.int/worldblooddonorday/about/en/
  4. Talie, E., Wondiye, H., Kassie, N., & Gutema, H. (2020). Voluntary blood donation among Bahir Dar University students: application of integrated behavioral model, Bahir Dar, Northwest Ethiopia, 2020. Journal of Blood Medicine, 429-437.
  5. https://ekea.gr/
  6. http://www.aimodosia.gov.cy/moh/blood/blood.nsf/page11_gr/page11_gr?OpenDocument

 

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ