Έρευνα

Το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας είναι το μοναδικό Τμήμα που προσφέρει προπτυχιακές σπουδές στο πεδίο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στην Ελλάδα. Από την ίδρυση του αναπτύσσει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα με δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Συμμετέχει ενεργά και υλοποιεί ερευνητικά προγράμματα, είτε αυτοδύναμα, είτε μέσω εθνικών και διεθνών συνεργασιών με Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και λοιπούς φορείς. Επίσης συμμετέχει στη διοργάνωση διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος συμμετέχουν σε τριμελείς επιτροπές διδακτορικών διατριβών και έχουν διατελέσει υπεύθυνοι σε προγράμματα μεταδιδακτορικής έρευνας.

Οι τομείς στους οποίους υλοποιούνται τα ερευνητικά έργα εστιάζονται τόσο σε τομείς των βασικών επιστημών όσο και των τεχνολογιών που εντάσσονται στο ευρύτερο πεδίο των Επιστημών Υγείας και Βιοϊατρικής. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε δράσεις του Τμήματος που συνδέονται με την ερευνητική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα:

  • Ερευνητικά προγράμματα και συνεργασίες με ελληνικά και ξένα ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα: στο Τμήμα ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη άνω των 25 Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα και έχουν συγκροτηθεί συνεργασίες με επιστήμονες από πολλά ιδρύματα εσωτερικού και εξωτερικού (University & King’s College London, Bordeaux, Munich, Wroclau, Kharkov, Pisa, Madrid, Brunel, Julich, Gratz, Karolinska, Aachen, Delft, Florence, Tel Aviv κλπ).
  • Χρηματοδότηση σημαντικού αριθμού υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτορικών ερευνητών.
  • Ερευνητικά Εργαστήρια: Στο Τμήμα λειτουργούν τέσσερα εργαστήρια ερευνητικού χαρακτήρα (εκ των οποίων τα τρία επισήμως θεσμοθετημένα) και έχουν αναπτυχθεί οι αντίστοιχες ερευνητικές ομάδες.
  • Μεταπτυχιακά Προγράμματα: Το Τμήμα δραστηριοποιείται στα ακόλουθα μεταπτυχιακά προγράμματα:
    • «Προηγμένα συστήματα και μέθοδοι στη Βιοϊατρική Τεχνολογία» (αυτοδύναμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα).
    • «Επιστήμη Δεδομένων και Τεχνολογίες Πληροφορίας» στο Πανεπιστήμιο Αθήνας (με επίσημη συμμετοχή μελών ΔΕΠ του Τμήματος).
    • «Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική» στο Πανεπιστήμιο Αθήνας (με επίσημη συμμετοχή μελών ΔΕΠ του Τμήματος).
    • «Ιατρική Φυσική» στο Πανεπιστήμιο Πάτρας (με επίσημη συμμετοχή μελών ΔΕΠ του Τμήματος).
  • Διδακτορικές διατριβές: Μέλη ΕΠ του Τμήματος συμμετέχουν ή έχουν συμμετάσχει σε περίπου 30 τριμελείς επιτροπές παρακολούθησης διδακτορικών διατριβών σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Πάτρας, ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κλπ).
  • Μεταδιδακτορική έρευνα: Στο Τμήμα έχουν εγκριθεί προγράμματα μεταδιδακτορικής έρευνας με ερευνητές που προέρχονται από πτυχιούχους του Τμήματος.
  • Διακρίσεις: Τμήμα έχουν εγκριθεί προτάσεις στα πλαίσια της δράσης «Επιστημονική και Ακαδημαϊκή Αριστεία» του Υπουργείου Παιδείας, ενώ μέλη ΔΕΠ συμμετέχουν σε προγράμματα «Αριστείας» άλλων τμημάτων.