Πληροφορίες για το πρόγραμμα Erasmus

Το Erasmus+ είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό για τα έτη 2014-2020, που εκτός των άλλων δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές και διδάσκοντες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να πραγματοποιήσουν μέρος του προγράμματος σπουδών του τμήματός τους σε διαφορετική χώρα.

 

Υπεύθυνος προγράμματος Erasmus για το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής

Καθηγητής Δημήτρης Γκλώτσος

Τηλ.: (+30) 210-5387304

Email: dimglo@uniwa.gr

 

Δράσεις Erasmus+

Το πρόγραμμα Erasmus+ διαθέτει τις εξής επιλογές (“δράσεις”):

 

1. Προπτυχιακές σπουδές: Erasmus+ Studies

Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη δράση για φοιτητές και αφορά στην παρακολούθηση προπτυχιακών μαθημάτων σε ένα ευρωπαϊκό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με λήψη των αντίστοιχων πιστωτικών μονάδων ECTS.

 

2. Πρακτική Άσκηση: Erasmus+ Places

Η δράση Erasmus+ Places (ή Placement) του προγράμματος Erasmus+ επιτρέπει την εκτέλεση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε χώρες της Ε.Ε.

 

Συχνές Ερωτήσεις για τις Δράσεις

Δράση Κλασσική Κινητικότητα - Erasmus+ Studies

Πότε μπορώ να κάνω την αίτησή μου;

Μόνο όταν υπάρχει ενεργή προκήρυξη από το γραφείο Erasmus. Συνήθως ανακοινώνονται 2 προκηρύξεις τον χρόνο. Για συγκεκριμένες ημερομηνίες χρειάζεται να επικοινωνήσετε απευθείας με το γραφείο Erasmus.

 

Ποια είναι η διάρκεια της μετακίνησης που μπορώ να πραγματοποιήσω μέσω του προγράμματος Erasmus;

Η τυπική διάρκεια της μετακίνησης είναι 1 εξάμηνο. Μπορεί, όμως, κάποιος/α να μετακινηθεί συνολικά για 4 εξάμηνα κατά την διάρκεια των σπουδών του/ης, είτε συνεχόμενα, είτε σπαστά. Τα ρεαλιστικά σενάρια, όπως έχουν προκύψει από την εμπειρία του παρελθόντος είναι τρία: α/ μετακίνηση για 1 εξάμηνο, β/ μετακίνηση για 2 εξάμηνα, γ/ μετακίνηση για 1 εξάμηνο για σπουδές + 1 εξάμηνο για πρακτική άσκηση. Πέρα από τα τρία ανωτέρω σενάρια, όπως, αναφέρθηκε και προηγουμένως, μπορεί κάποιος/α να μετακινηθεί έως και 4 εξάμηνα συνολικά. Δεν είναι εφικτή η μετακίνηση για σπουδές για λιγότερο από 1 εξάμηνο.

 

Ποιο είναι το ποσό της χρηματοδότησης; Πότε θα λάβω τα χρήματα; Καλύπτεται το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου; Καλύπτεται το κόστος της διαμονής;

Οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα διαδικαστικά ζητήματα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του γραφείου Erasmus ή/και με απευθείας επικοινωνία με το γραφείο Erasmus.

 

Με την διαμονή τι γίνεται; Πού θα μείνω; Μπορώ να μείνω σε φοιτητικές εστίες; Ποιος κανονίζει τις λεπτομέρειες της διαμονής;

Η διαμονή καθορίζεται ατομικά από τον/ην κάθε φοιτητή/τρια. Σε κάποιες χώρες είναι εφικτό να αιτηθεί ο/η φοιτητής/τρια για πιθανή διαμονή σε φοιτητικές εστίες. Η αναζήτηση τέτοιων δυνατοτήτων γίνεται ατομικά από τον/ην εκάστοτε φοιτητή/τρια, δεν υπάρχει οργανωμένη υπηρεσία από το πανεπιστήμιο μας που να υποστηρίζει την εύρεση επιλογών διαμονής. Συνίσταται η επικοινωνία με τα τοπικά γραφεία Erasmus του πανεπιστημίου που θα πραγματοποιηθεί η μετακίνηση. 

 

Αν κάνω την αίτηση, είναι σίγουρο ότι επιλεχθώ και θα λάβω την χρηματοδότηση;

Όχι, δεν είναι σίγουρο. Αν οι αιτήσεις ξεπερνούν τα διαθέσιμα κονδύλια, τότε το γραφείο Erasmus θα επιλέξει για χρηματοδότηση κάποιες από τις αιτήσεις, όχι όλες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κριτήρια επιλογής καθορίζονται από το γραφείο Erasmus (συνήθως αναφέρονται στην προκήρυξη). Για περισσότερες πληροφορίες χρειάζεται να επικοινωνήσετε απευθείας με το γραφείο Erasmus.

 

Σε ποια πανεπιστήμια μπορώ να μετακινηθώ για σπουδές μέσω του προγράμματος Erasmus;

Στα πανεπιστήμια με τα οποία υπάρχει ειδική συμφωνία Erasmus με το Τμήμα μας και το Πανεπιστήμιο μας. Η λίστα των εν λόγω πανεπιστημίων είναι διαθέσιμη στο https://erasmus.uniwa.gr/klassiki-kinitikotita/panepistimia/(Επιλέξτε το αρχείο ‘Σχολή Μηχανικών’)

 

Δεν βλέπω πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου στην λίστα, γιατί;

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποχωρήσει από το πρόγραμμα Erasmus, επομένως, πλέον, δεν υπάρχουν επιλογές για Αγγλικά πανεπιστήμια.

 

Σε τι γλώσσα διδάσκονται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια του εξωτερικού;

Τα μαθήματα διδάσκονται στην επίσημη γλώσσα της χώρας που βρίσκεται το εκάστοτε πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα, στα πανεπιστήμια της Ισπανίας, τα μαθήματα διδάσκονται στα Ισπανικά, στα πανεπιστήμια της Πορτογαλίας στα Πορτογαλικά, στα πανεπιστήμια της Γαλλίας στα Γαλλικά, κ.ο.κ.

 

Εγώ, όμως, μιλάω μόνο αγγλικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να μετακινηθώ;

Τα πανεπιστήμια με τα οποία υπάρχει συμφωνία Erasmus είναι υποχρεωμένα να δέχονται τους φοιτητές Erasmus και να τους παρέχουν διδασκαλία μαθημάτων στην επίσημη γλώσσα τους. Όμως, κάποια πανεπιστήμια, γνωρίζοντας ότι πολλοί φοιτητές Erasmus μιλάνε μόνο αγγλικά, διοργανώνουν έξτρα μαθήματα στην αγγλική γλώσσα αποκλειστικά για ξενόγλωσσους φοιτητές. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι υποχρεωμένα να διοργανώνουν έξτρα μαθήματα στα αγγλικά, όμως, κάποια από αυτά το επιλέγουν.

 

Πώς θα βρω αν υπάρχουν έξτρα μαθήματα στην αγγλική γλώσσα στο πανεπιστήμιο που με ενδιαφέρει να μετακινηθώ;

Με αναζήτηση στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου που με ενδιαφέρει να μετακινηθώ, ή/και με απευθείας επικοινωνία και σχετική ερώτηση προς το γραφείο Erasmus του πανεπιστημίου που με ενδιαφέρει να μετακινηθώ, ή/και με απευθείας επικοινωνία και σχετική ερώτηση προς το Τμήμα/Σχολή του πανεπιστημίου που με ενδιαφέρει να μετακινηθώ.

 

Τα μαθήματα που βλέπω στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου που με ενδιαφέρει να μετακινηθώ διδάσκονται και στο χειμερινό και στο εαρινό εξάμηνο;

Όχι, όπως και στο δικό μας πανεπιστήμιο, υπάρχουν μαθήματα που διδάσκονται μόνο στο χειμερινό εξάμηνο και μαθήματα που διδάσκονται μόνο στο εαρινό εξάμηνο.

 

Πόσα μαθήματα πρέπει να επιλέξω;

Πρέπει να επιλεχθούν μαθήματα που θα συγκεντρώνουν τουλάχιστον 30 ECTS.

 

Όταν θα μετακινηθώ στο πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα βρίσκομαι στο Ν εξάμηνο των σπουδών μου, θα πρέπει να επιλέξω μαθήματα μόνο του Ν εξαμήνου;

Όχι, μπορούμε να επιλέξουμε μαθήματα από οποιοδήποτε εξάμηνο. Δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που έχει ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα σπουδών με αυτό του Τμήματός μας, επομένως, ο/η κάθε φοιτητής/τρια φτιάχνει το δικό του σενάριο, π.χ., μπορεί επιλέξει 2 μαθήματα σχετικά με το 6ο εξάμηνο του προγράμματος σπουδών του Τμήματός μας, 3 μαθήματα σχετικά με το 7ο εξάμηνο του προγράμματος σπουδών του Τμήματός μας, κλπ.

 

Πώς ξέρω αν τα μαθήματα που θα επιλέξω είναι αντίστοιχα με τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματός μας;

Αυτό είναι μια δυναμική διαδικασία που πρέπει να γίνει ως εξής:

  1. Ο/η φοιτητής/τρια κάνει μια αρχική επιλογή μαθημάτων ανάλογα με το δικό του/της σενάριο (π.χ. αν βρίσκεται στο 7ο εξάμηνο και χρωστάει 2 μαθήματα από το 5ο εξάμηνο και 3 μαθήματα από το 6οεξάμηνο, μπορεί να ψάξει να βρει μαθήματα σχετικά με το 7ο εξάμηνο, ή/και μαθήματα σχετικά με αυτά που χρωστάει από το 5ο και 6ο εξάμηνο, ή/και μαθήματα από το 8ο και 9ο εξάμηνο).
  2. Αφού γίνει η αρχική επιλογή των μαθημάτων, ο/η φοιτητής/τρια στέλνει την λίστα στον ακαδημαϊκό υπεύθυνο του Τμήματός μας (dimglo@uniwa.gr). Η λίστα θα πρέπει να περιέχει κατ’ ελάχιστον τον Τίτλο του μαθήματος, το περίγραμμά του μαθήματος και τον αριθμό ECTS. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου στο οποίο θα μετακινηθώ, χρειάζεται να βρω αυτές τις πληροφορίες επικοινωνώντας με το εκεί γραφείο Erasmus που θα με καθοδηγήσει σχετικά. Το email που θα στείλω στον ακ. Υπεύθυνο μπορεί να έχει την εξής δομή:
      • Θέλω να παρακολουθήσω το μάθημα ‘Medical Informatics Applications’ (site μαθήματος: www.university.toc/3453.it, ECTS=4) και θα ήθελα να το αντιστοιχίσω με το μάθημα ‘Ιατρική Πληροφορική’ του Τμήματος.
      • Θέλω να παρακολουθήσω το μάθημα ‘Computer Aided Diagnosis’ (site μαθήματος: www.university.toc/34213.it, ECTS=3) και θα ήθελα να το αντιστοιχίσω με το μάθημα ‘Συστήματα Υποστήριξης Απόφασης’ του Τμήματος.
      • Θέλω να παρακολουθήσω το μάθημα ‘Basic Mechanics’ (site μαθήματος: www.university.toc/74456.it, ECTS=5) και θα ήθελα να το αντιστοιχίσω με το μάθημα ‘Τεχνική Μηχανική’ του Τμήματος.

……………………………..

  1. Κατόπιν, ο ακ. Υπεύθυνος θα απαντήσει σχετικά με το ποια μαθήματα της λίστας έχουν επάρκεια αντιστοιχίας με τα μαθήματα του Τμήματος μας και ποια όχι. Για παράδειγμα:

Μαθήματα με αντιστοιχία:

Medical Informatics Applications με Ιατρική Πληροφορική

Computer Aided Diagnosis με Συστήματα Υποστήριξης Απόφασης

κ.ο.κ.

Μαθήματα χωρίς αντιστοιχία:

Basic Mechanics

κ.ο.κ.

 

Τα μαθήματα που βρίσκω με αντιστοιχία είναι λιγότερα από 30 ECTS, τι κάνω σε αυτήν την περίπτωση;

Μπορώ να επιλέξω και μαθήματα χωρίς αντιστοιχία για να συγκεντρώσω τουλάχιστον 30 ECTS.

 

Υπάρχει όριο σχετικά με τον αριθμό των μαθημάτων με αντιστοιχία που θα πρέπει να παρακολουθήσω;

Το ελάχιστο όριο καθορίζεται από το γραφείο Erasmus. Για περισσότερες λεπτομέρειες χρειάζεται να επικοινωνήσετε απευθείας με το γραφείο Erasmus. Συνήθως είναι αποδεκτά σενάρια με τουλάχιστον 1 αντίστοιχο μάθημα.

 

Τι γίνεται με τις βαθμολογίες στις εξετάσεις των μαθημάτων που θα επιλέξω και θα παρακολουθήσω στο πανεπιστήμιο που θα μετακινηθώ;

Οι βαθμολογίες για τα μαθήματα με αντιστοιχία, σε περίπτωση που είναι προβιβάσιμες, θα μεταφερθούν στα αντίστοιχα μαθήματα του προγράμματος σπουδών του τμήματος. Για παράδειγμα, αν στο Medical Informatics Applications έχω εξεταστεί με βαθμό 8.0, τότε ο βαθμός 8.0 θα καταχωρηθεί απευθείας στο αντίστοιχο μάθημα που είναι το Ιατρική Πληροφορική. Για τα μαθήματα χωρίς αντιστοιχία, θα υπάρχει σχετικά αναφορά στο παράρτημα διπλώματος που θα αναφέρει ότι ο/η φοιτητής/τρια, πέρα από τις υποχρεώσεις λήψης διπλώματος, έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τα μαθήματα τάδε στο πανεπιστήμιο τάδε.

 

Υπάρχει ελάχιστο όριο μαθημάτων που θα πρέπει να ολοκληρώσω με επιτυχία στο πανεπιστήμιο που θα μετακινηθώ;

Το ελάχιστο όριο καθορίζεται από το γραφείο Erasmus. Για περισσότερες λεπτομέρειες χρειάζεται να επικοινωνήσετε απευθείας με το γραφείο Erasmus.

 

Υπάρχουν κυρώσεις αν δεν ολοκληρώσω με επιτυχία κανένα μάθημα ή ολοκληρώσω με επιτυχία λίγα μαθήματα;

Υπάρχουν κυρώσεις. Για περισσότερες λεπτομέρειες χρειάζεται να επικοινωνήσετε απευθείας με το γραφείο Erasmus.

 

Μπορώ να κάνω την διπλωματική μου εργασία μέσω του Erasmus;

Ναι, αλλά μόνο εφόσον α/ υπάρχει σχετική πρόβλεψη διπλωματικής εργασίας στο πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημίου που θα μετακινηθώ, β/ η διπλωματική εργασία στο πανεπιστήμιο που θα μετακινηθώ έχει 30 ECTS, και γ/ πληρώ τις προϋποθέσεις εκπόνησης διπλωματικής εργασίας σύμφωνα με τα κριτήρια του τμήματος: https://bme.uniwa.gr/studies/undergraduate/diploma-thesis/.

 

Μπορώ να κάνω την διπλωματική παράλληλα με την μετακίνηση μου μέσω του Erasmus;

Αν κάποιος/α φοιτητής/τρια πληροί τις προϋποθέσεις εκπόνησης διπλωματικής εργασίας σύμφωνα με τα κριτήρια του Τμήματος και επιθυμεί να εκπονήσει την διπλωματική του/της στο εξωτερικό, παράλληλα με την μετακίνηση του/ης μέσω του προγράμματος Erasmus, ή/και σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο που θα μετακινηθεί, θα πρέπει, πριν από οτιδήποτε άλλο, να βρει έναν/μια επιβλέποντα/ουσα από το Τμήμα μας και σε συνεννόηση μαζί του/της να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες υλοποίησης της διπλωματικής, ο τρόπος συνεργασίας με τον φορέα του εξωτερικού, κλπ. Αυτό γίνεται για όλες τις διπλωματικές στις οποίες εμπλέκεται φορέας εκτός Τμήματος, είτε εξωτερικού, είτε εσωτερικού, είτε μέσω ερευνητικού προγράμματος, είτε μέσω εταιρειών, είτε μέσω νοσοκομείου, κλπ.

 

Θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία, τα δικαιολογητικά, κλπ.

Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία της αίτησης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και οποιοδήποτε διαδικαστικό θέμα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του γραφείου Erasmus ή/και με απευθείας επικοινωνία με το γραφείο Erasmus.

Για διαδικαστικά θέματα επικοινωνούμε με το γραφείο Erasmus, για ακαδημαϊκά θέματα επικοινωνούμε με τον ακ. Υπεύθυνο του Τμήματος.

Δράση Πρακτική Άσκηση - Erasmus+ Places

Πότε μπορώ να κάνω την αίτησή μου;

Μόνο όταν υπάρχει ενεργή προκήρυξη από το γραφείο Erasmus. Συνήθως ανακοινώνονται 2 προκηρύξεις τον χρόνο. Για συγκεκριμένες ημερομηνίες χρειάζεται να επικοινωνήσετε απευθείας με το γραφείο Erasmus.

 

Σε ποιες εταιρείες/φορείς μπορώ να μετακινηθώ για σπουδές μέσω του προγράμματος Erasmus;

Σε οποιοδήποτε φορέα που δραστηριοποιείται στον χώρο της βιοϊατρικής μηχανικής εντός Ευρωπαϊκής Ενώσεως, π.χ. εταιρεία, ερευνητικό κέντρο, νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο, κλπ.

 

Υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρείες/φορείς από τις οποίες μπορώ να επιλέξω;

Όχι, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρείες/φορείς από τις οποίες μπορώ να επιλέξω. Ο/η φοιτητής/τρια χρειάζεται να ψάξει μόνος/η του/ης φορέα, να επικοινωνήσει με τον φορέα, και αφού εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη του φορέα να καταθέσει την αίτησή του για πιθανή χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Erasmus. Το γραφείο Erasmus κοινοποιεί κατά καιρούς κάποιες αγγελίες για πρακτική άσκηση σε φορείς του εξωτερικού, καθώς και κάποιες βάσεις δεδομένων από τις οποίες μπορούν οι φοιτητές/τριες να αναζητήσουν πιθανούς φορείς. Όμως, συνήθως δεν υπάρχουν θέσεις σχετικές με το αντικείμενο της βιοϊατρικής μηχανικής. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του γραφείου Erasmus ή/και με απευθείας επικοινωνία με το γραφείο Erasmus.

 

Ποιο θα είναι το αντικείμενο της πρακτικής άσκησης; Μπορώ να διαλέξω;

Το αντικείμενο της πρακτικής άσκησης καθορίζεται σε συνεργασία με τον φορέα, δεν μπορώ να διαλέξω μόνος/η μου το αντικείμενο της πρακτικής άσκησης.

 

Πότε να ψάξω για πιθανό φορέα;

Συνίσταται η αναζήτηση πιθανού φορέα να γίνει πριν την ανακοίνωση της προκήρυξης, καθώς η διαδικασία της αναζήτησης είναι συνήθως χρονοβόρα και αρκετά απαιτητική, επομένως, υπάρχει περίπτωση κάποιος/α να μην προλάβει να βρει φορέα εντός των προθεσμιών της εκάστοτε προκήρυξης.

 

Πώς θα ψάξω για πιθανό φορέα;

Μέσω γενικής αναζήτησης στο internet, μέσω επίσκεψης στις ιστοσελίδες των εταιρειών, μέσω αποστολής email, κλπ. Συνήθως οι αγγελίες για πρακτική άσκηση που δημοσιεύουν οι εταιρείες έχουν την λέξη ‘internship’ στον τίτλο τους, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο για όλες τις περιπτώσεις.

 

Μπορώ να μετακινηθώ για πρακτική άσκηση μέσω του προγράμματος Erasmus στην Κύπρο;

Ναι.

 

Σε τι γλώσσα γίνεται η πρακτική άσκηση;

Η γλώσσα πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης συμφωνείται μεταξύ της εταιρείες/φορέα και του/ης φοιτητή/τριας και αναγράφεται στο λεγόμενο acceptance letter που αποτελεί ένα από τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αίτηση για πιθανή χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Erasmus. Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία της αίτησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα βρείτε στην ιστοσελίδα του γραφείου Erasmus ή/και με απευθείας επικοινωνία με το γραφείο Erasmus.

 

Αν βρω φορέα και κάνω αίτηση, είναι σίγουρο ότι επιλεχθώ και θα λάβω την χρηματοδότηση;

Όχι, δεν είναι σίγουρο. Αν οι αιτήσεις ξεπερνούν τα διαθέσιμα κονδύλια, τότε το γραφείο Erasmus θα επιλέξει για χρηματοδότηση κάποιες από τις αιτήσεις, όχι όλες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κριτήρια επιλογής καθορίζονται από το γραφείο Erasmus. Για περισσότερες πληροφορίες χρειάζεται να επικοινωνήσετε απευθείας με το γραφείο Erasmus.

 

Υπάρχουν κυρώσεις αν δεν ολοκληρώσω με επιτυχία την μετακίνησή μου;

Υπάρχουν κυρώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες χρειάζεται να επικοινωνήσετε απευθείας με το γραφείο Erasmus.

 

Ποια είναι η διάρκεια της πρακτικής άσκησης που μπορώ να πραγματοποιήσω μέσω του προγράμματος Erasmus;

Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης καθορίζεται από την εκάστοτε προκήρυξη που δημοσιεύει το γραφείο Erasmus. Συνήθως η χρηματοδότηση είναι για 2-3 μήνες. Για περισσότερες πληροφορίες χρειάζεται να επικοινωνήσετε απευθείας με το γραφείο Erasmus.

 

Ποιο είναι το ποσό της χρηματοδότησης; Πότε θα λάβω τα χρήματα; Καλύπτεται το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου; Καλύπτεται το κόστος της διαμονής;

Οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα διαδικαστικά ζητήματα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του γραφείου Erasmus ή/και με απευθείας επικοινωνία με το γραφείο Erasmus.

 

Με την διαμονή τι γίνεται; Που θα μείνω; Μπορώ να μείνω σε φοιτητικές εστίες; Ποιος κανονίζει τις λεπτομέρειες της διαμονής;

Η διαμονή καθορίζεται ατομικά από τον/ην κάθε φοιτητή/τρια. Σε κάποιες χώρες είναι εφικτό να αιτηθεί ο/η φοιτητής/τρια για πιθανή διαμονή σε φοιτητικές εστίες. Η αναζήτηση τέτοιων δυνατοτήτων γίνεται ατομικά από τον/ην εκάστοτε φοιτητή/τρια, δεν υπάρχει οργανωμένη υπηρεσία από το πανεπιστήμιο μας που να υποστηρίζει την εύρεση επιλογών διαμονής. Συνίσταται η επικοινωνία τον φορέα πρακτικής άσκησης που ίσως έχει πιθανές προτάσεις/ συμβουλές για τέτοιου είδους ζητήματα.

 

Η πρακτική άσκηση που θα αντιστοιχηθεί με το μάθημα Πρακτική άσκηση του Τμήματος;

Εφόσον ο/η φοιτητής/τρια πληροί τις προϋποθέσεις εκπόνησης πρακτικής άσκησης του Τμήματος (https://bme.uniwa.gr/studies/undergraduate/internship/), η πρακτική άσκηση μέσω του Erasmus έχει χρονική διάρκεια τουλάχιστον 3 ημερολογιακών μηνών και ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα υπάρχει σχετική αντιστοίχιση. Για τον καθορισμό της βαθμολογίας είναι απαραίτητες οι μηνιαίες εκθέσεις δραστηριοτήτων και προόδου που θα πρέπει να στέλνει ο φορέας στον ακ. Υπεύθυνο.

 

Μπορώ να κάνω την διπλωματική παράλληλα με την μετακίνηση μου μέσω του Erasmus;

Αν κάποιος/α φοιτητής/τρια πληροί τις προϋποθέσεις εκπόνησης διπλωματικής εργασίας σύμφωνα με τα κριτήρια του Τμήματος (https://bme.uniwa.gr/studies/undergraduate/diploma-thesis/) και επιθυμεί να εκπονήσει την διπλωματική του/της στο εξωτερικό, παράλληλα με την μετακίνηση του/ης μέσω του προγράμματος Erasmus, ή/και σε συνεργασία με τον φορέα πρακτικής άσκησης, θα πρέπει, πριν από οτιδήποτε άλλο, να βρει έναν/μια επιβλέποντα/ουσα από το Τμήμα μας και σε συνεννόηση μαζί του/της να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες υλοποίησης της διπλωματικής, ο τρόπος συνεργασίας με τον φορέα του εξωτερικού, κλπ. Αυτό γίνεται για όλες τις διπλωματικές στις οποίες εμπλέκεται φορέας εκτός Τμήματος, είτε εξωτερικού, είτε εσωτερικού, είτε μέσω ερευνητικού προγράμματος, είτε μέσω εταιρειών, είτε μέσω νοσοκομείου, κλπ. Δεν μπορεί, όμως, το αντικείμενο της πρακτικής άσκησης να είναι το ίδιο με το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας. Μπορεί, όμως, να είναι συγγενές.

 

Θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία, τα δικαιολογητικά, κλπ.

Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία της αίτησης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και οποιοδήποτε διαδικαστικό θέμα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του γραφείου Erasmus ή/και με απευθείας επικοινωνία με το γραφείο Erasmus.

Για διαδικαστικά θέματα επικοινωνούμε με το γραφείο Erasmus, για ακαδημαϊκά θέματα επικοινωνούμε με τον ακ. Υπεύθυνο του Τμήματος.

3. Διδασκαλία Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Erasmus+ Teaching Staff Assignments)

Το πρόγραμμα Erasmus+ επιτρέπει την μετάβαση μελών του Εκπαιδευτικού Προσωπικού από και προς τα Ιδρύματα με τα οποία έχουν συναφθεί συμφωνίες, με σκοπό την πραγματοποίηση διαλέξεων ώστε να ωφεληθούν φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης μέσω Erasmus+ Studies.

Για τη δραστηριότητα του Τμήματος σχετικά με τη μετακίνηση μελών εκπαιδευτικού προσωπικού στα πλαίσια του Erasmus+, δείτε εδώ.

 

4. Επιμόρφωση Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Erasmus+ Teaching Staff Training)

Το πρόγραμμα Erasmus+ επιτρέπει την μετάβαση μελών του Εκπαιδευτικού Προσωπικού από και προς τα Ιδρύματα με τα οποία έχουν συναφθεί συμφωνίες, με σκοπό την επιμόρφωσή τους μέσω της μεταφοράς γνώσης, τεχνογνωσίας, εμπειριών και καλών πρακτικών, ώστε να αποκτηθούν πρακτικές ικανότητες για την τρέχουσα εργασία τους και την επαγγελματική τους εξέλιξη.