12 Απρ Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑ.Δ.Α. και την Crystal Clear Collaboration-CCC του CERN
Με πρωτοβουλία του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής, συμφωνία ένταξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) στη Διεθνή Επιστημονική Κοινότητα Crystal Clear Collaboration (CCC) συνυπέγραψαν η Prof. Etiennette Auffray Hillemanns, spokeperson της Crystal Clear Collaboration του CERN με έδρα την Γενεύη της Ελβετίας, και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής Παναγιώτης Καλδής.
Η Crystal Clear Collaboration, γνωστή και ως “Crystal Clear” ή “CCC”, δημιουργήθηκε το 1990 και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Έρευνας και Ανάπτυξης Ανιχνευτών του CERN ως RD18 τον Απρίλιο του 1991, με στόχο την ανάπτυξη νέων ανόργανων σπινθηριστών κατάλληλων για χρήση στον επιταχυντή LHC. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η συνεργασία της Crystal Clear δημιούργησε ένα διεπιστημονικό δίκτυο που περιλαμβάνει ειδικούς σε διάφορες πτυχές της επιστήμης των υλικών (κρυσταλλογραφία, φυσική στερεάς κατάστασης, φωταύγεια, ελαττώματα σε στερεά) και ειδικούς σε όργανα για την ανίχνευση φωτονίων υψηλής ενέργειας. Η συνεργασία της Crystal Clear θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένη και τα μέλη της προέρχονται από 32 Ερευνητικά εργαστήρια και Πανεπιστήμια από 20 χώρες.
Η πρόταση ένταξης κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Επίκουρου Καθηγητή Ευστράτιου Δαυίδ του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής της Σχολής Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α., και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο των Εκπροσώπων της Επιστημονικής Κοινότητας (Collaboration Board) της Crystal Clear τον Νοέμβριο του 2020 στην 74η συνεδρίασή της (74th CCC Collaboration Board meeting), έπειτα από την παρουσίαση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Τμήματος με την CCC.
Το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής του ΠΑ.Δ.Α. αποτελεί το πρώτο Τμήμα στην Ελλάδα που γίνεται μέλος της CCC του CERN, με την ιδιότητα του συνεργαζόμενου Ιδρύματος στον τομέα της έρευνας της Ιατρικής Απεικόνισης. Οι κρυσταλλικοί ανιχνευτές που παράγονται και αξιολογούνται για την πιθανή εφαρμογή τους στα πειράματα υψηλής ενέργειας του CERN από την CCC έχουν βρει εφαρμογή σε υψηλής τεχνολογίας ανιχνευτές της Ιατρικής Απεικόνισης, όπως είναι οι τομογράφοι εκπομπής ποζιτρονίων (Positron Emission Tomography, PET) καθώς και οι τομογράφοι εκπομπής μονών φωτονίων (Single Photon Emission Computed Tomography, SPECT), αλλά και εξειδικευμένα απεικονιστικά συστήματα μοριακής απεικόνισης για χρήση σε απεικόνιση εγκεφάλου και μαστών.
Ως μέλος της επιστημονικής κοινότητας της CCC, το ΠΑ.Δ.Α. ισχυροποιεί τη διεθνή παρουσία του, με σκοπό την προώθηση της έρευνας, της κατάρτισης στην καινοτομία και της εκπαίδευσης, δίνοντας τη δυνατότητα σε μέλη ΔΕΠ, υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές του να συμμετέχουν μαζί με κορυφαία ερευνητικά κέντρα και πεπειραμένους καθηγητές στην κούρσα της αναβάθμισης των ανιχνευτών της Ιατρικής Απεικόνισης.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας δεν έχει χρονική διάρκεια και οι συναντήσεις των μελών της CCC γίνονται δύο φορές το χρόνο, κάθε Νοέμβριο στο CERN στη Γενεύη της Ελβετίας και κάθε Μάιο σε κάποιο διαφορετικό κράτος ανά τον κόσμο. Η επόμενη συνάντηση της Crystal Clear Collaboration θα είναι η 79η και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Μαΐου στο Μπιντκότζ (Bydgoszcz) της Πολωνίας https://79cccmeeting.org/.
Το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής έχει πλήθος καθηγητών και ερευνητών που έχουν μεγάλη εμπειρία στην αξιολόγηση και τον σχεδιασμό ανιχνευτικών διατάξεων βασισμένα σε υλικά σπινθηρισμού. Με την υπογραφή αυτού του Μνημονίου Συνεργασίας θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί αυτή η συμβολή του στον διεθνή χώρο.
Για περισσότερες πληροφορίες
Ευστράτιος Δαυίδ,
Επίκουρος Καθηγητής Μηχανικών Βιοϊατρικής του ΠΑ.Δ.Α.
Υπεύθυνος της συνεργασίας μεταξύ του ΠΑ.Δ.Α. και της Crystal Clear Collaboration (CCC)
email: sdavid@uniwa.gr
Φωτογραφίες από το 78ο συνέδριο της CCC στο CERN