Γεώργιος Πατερμαράκης

qode interactive strata

Αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π.

Αφυπηρέτησε ως Καθηγητής

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

gpaterm@uniwa.gr

Τηλέφωνο

+30 210 538 5857

Διεύθυνση Γραφείου

Κ10.026

Γεννήθηκε το 1954. Σπούδασε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, 1972-1977. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην ίδια Σχολή, 1978-1982, με αντικείμενο που εμπίπτει στις επιστημονικές ερευνητικές περιοχές της Φυσικοχημείας, Ηλεκτροχημείας και Επιστήμης των Υλικών/Νανοϋλικών. Το 1983 αναγορεύτηκε Διδάκτορας Μηχανικός με βαθμό άριστα. 1978-1983, παράλληλη επαγγελματική  δραστηριότητα σε άλλη έρευνα, τριτοβάθμια και άλλη εκπαίδευση και ελεύθερο επάγγελμα χημικού μηχανικού. 1983-1985,  εκπλήρωσε  τις  στρατιωτικές  του  υποχρεώσεις   στο   Πολεμικό  Ναυτικό. 1985-2014: (i) Μεταδιδακτορικός  ερευνητής  και  επιστημονικός  συνεργάτης στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών ΕΜΠ και στον Τομέα Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών ΕΜΠ. (ii) Επαγγελματική δραστηριότητα: έρευνα, εκπαίδευση σε ΑΕΙ (ΕΜΠ, Σχολή Ικάρων, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά υπό διάφορες ιδιότητες), άλλη εκπαίδευση, ελεύθερο επάγγελμα χημικού μηχανικού (τεχνικές και τεχνικοοικονομικές μελέτες), αξιολογήσεις προτάσεων επενδύσεων, επιστημονικός και τεχνικός σύμβουλος σε θέματα τεχνολογίας υλικών, ανακύκλωσης υλικών, κλπ. 2014-2018, Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΑΕΙ Πειραιά και από το 2018 Καθηγητής σε ΑΕΙ Πειραιά και ΠΑΔΑ. Στα παραπάνω ΑΕΙ έχει διδάξει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών πολλά μαθήματα και εργαστήρια και έχει καθοδηγήσει πτυχιακές και διπλωματικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές. Οργάνωσε, υλοποίησε και δίδαξε σε ΑΕΙ μεταπτυχιακά σεμινάρια. Συμμετείχε στο σχεδιασμό, δημιουργία, οργάνωση, ανάπτυξη και εξοπλισμό 7 εκπαιδευτικών και ερευνητικών εργαστηρίων σε ΑΕΙ και αλλού. Διατέλεσε υπεύθυνος Εργαστηρίων Χημείας Ι και ΙΙ και Φυσικοχημείας στο ΠΑΔΑ και ιδρυτικό μέλος θεσμοθετημένων ερευνητικών εργαστηρίων.

Έχει λάβει μέρος σε αρκετά ερευνητικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα και επίσης έχει καθοδηγήσει αυτοδύναμα άλλα ανεξάρτητα ερευνητικά θέματα. Οι εξειδικεύσεις και τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εμπίπτουν κυρίως στις επιστημονικές περιοχές: (i) Φυσικοχημεία (χημική κινητική, κατάλυση, ρόφηση, θεωρητική και εφαρμοσμένη ηλεκτροχημεία, βιοηλεκτροχημεία, φυσικοχημεία στερεής κατάστασης, φασματοσκοπία, θερμοδυναμική, κλπ.), (ii) Επιστήμη και Τεχνική των Υλικών και Νανοϋλικών, (iii) Ανόργανη Χημική και Ηλεκτροχημική Τεχνολογία, (iv) Φυσικοχημικές Διεργασίες, (v)  Υδρομεταλλουργία και (vi) Περιβάλλον και Ενέργεια. Έχει συνεργαστεί με εργαστήρια των Σχολών Χημικών Μηχανικών, Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ κλπ. Το συγγραφικό ερευνητικό του έργο είναι αυτοδύναμο και συνοψίζεται σε 56 πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά ως επί το πλείστο υψηλής στάθμης περιοδικά με σύστημα κριτών και 32 ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι κύριος ερευνητής και συγγραφέας αλληλογραφίας. Το δημοσιευμένο έργο του έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης με πάνω από 1034 (Scopus) και 1509 (Google Scholar) ετεροαναφορές και, παλαιότερα, με παραχώρηση πάνω από 309 αντιτύπων δημοσιεύσεων που ζητήθηκαν από επιστήμονες ξένων Πανεπιστημίων και άλλων Ιδρυμάτων. Δημοσιευμένες εργασίες και ανακοινώσεις του έχουν βραβευθεί. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει επίσης άλλα άρθρα, εκτεταμένες μελέτες, μονογραφίες, τεχνικές εκθέσεις και πλήθος διδακτικών δοκιμίων. Έχει διατελέσει κριτής σε περισσότερα από 34 επιστημονικά περιοδικά για τα οποία έχει αξιολογήσει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων ενώ υπήρξε και αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων. Έχει διατελέσει μέλος συντακτικής επιτροπής περιοδικού και έχει δεχθεί σχετικές προτάσεις από πολυάριθμα άλλα περιοδικά. Το δημοσιευμένο έργο του έχει δεχθεί πολλά θετικά και κολακευτικά σχόλια για τις περισσότερες από τις δημοσιεύσεις του από τους κριτές, εκδότες, άλλους επιστήμονες αδιαμφισβήτητου κύρους και ακαδημαϊκούς. Στη διεθνή κατάταξη των κορυφαίων 2% επιστημόνων με βάση αναγνωρισμένους δείκτες αξιολόγησης της έρευνας το 2020, περιλαμβάνεται σε αξιόλογη θέση μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων.   

Διαθέτει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην περιοχή της βιοηλεκτροχημείας. Αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών του έχουν βρει διεθνώς τεχνολογικές  και  βιομηχανικές εφαρμογές. Έχει δώσει αρκετές διαλέξεις μετά από πρόσκληση με επιστημονικό, τεχνολογικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Διετέλεσε αξιολογητής προτάσεων επενδύσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης, μέλος του Δ.Σ. του Επιμορφωτικού Επιστημονικού Κέντρου Α.Ε. Χημικών Μηχανικών, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Θεμάτων Υλικών του ΤΕΕ  και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών. Διετέλεσε δραστήριο μέλος διαφόρων επιστημονικών ενώσεων και συλλόγων. Είχε ποικίλες συνεργασίες και δραστηριότητες με επιστημονικό, τεχνολογικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό, εκπαιδευτικό κλπ. περιεχόμενο.